Catequesi 3 de febrer 2024

¡TOTS ET CERQUEN!

Catequesi 3 de febrer 2024

A L’evangeli d’avui, contemplem a Jesús que s’acosta als pobres-sofrents que li han portat i els cura només allargant la mà; només amb un breu contacte amb Ell, que és font de vida, queden alliberats, salvats.

Tots busquem el Crist. Alguns d’una manera ben volguda i esforçada, d’altres potser sense ser-ne conscients, ja que «el nostre cor està inquiet i no troba repòs fins a reposar en Ell» (Sant Agustí).

A més L’eucaristia de cada diumenge és la trobada amb el Senyor que ve a aixecar-nos del pecat de la rutina i del desànim per a fer de nosaltres testimonis vius d’una trobada que ens renova constantment, i que ens fa lliures de debò amb Jesucrist.

Aquesta setmana també hem celebrat la Festa de la Candelera.

La Candelera és la festa que commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare, Maria, un ritu obligatori en la tradició jueva.

Quan se celebra?

Se celebra quaranta dies després de Nadal, per tant, el dia 2 de febrer. La tradició marca la diada com el dia per desmuntar el pessebre.

Per què se’n diu Candelera?

El nom popular de la Candelera o festa de la llum prové de la tradició, instituïda pel Papa Sergi I, de fer una processó amb ciris.

Per què s’encenen els ciris?

En commemorar l’arribada i la manifestació de la llum divina al món, l’Església beneeix cada any els ciris, símbol de la presència perenne de Jesús i de la llum de la fe que els fidels reben pel sagrament del Baptisme. La processó amb els ciris encesos es converteix així en una expressió de la vida cristiana: un camí il·luminat per la llum de Crist.

D’on ve la tradició?

La presentació de Jesús al Temple i la purificació de Maria és una de les festes més antigues d’entre les dedicades a Mare de Déu durant l’any.

L’Església de Jerusalem va començar a commemorar anualment aquest misteri al segle IV. La festa se celebrava el 14 de febrer, quaranta dies després de l’Epifania, perquè la litúrgia de Jerusalem no havia adoptat encara el costum romà de celebrar Nadal el 25 de desembre.

Per això, quan aquest ús va ser comú a tot el món cristià, la festa de la presentació es va traslladar al dia 2 de febrer, i es va estendre així molt aviat per tot l’Orient i més tard, durant el segle VII, la celebració va arrelar també a occident.

CATEQUESI

Com cada setmana els nens i nenes de la catequesi han participat en la celebració Eucarística llegint les pregàries, passant la panera i cantant a la Missa del dissabte, això fa que sigui més alegre, viva i participativa. Gràcies, nens i nenes.

“JESÚS, TU ETS LA LLUM DEL MÓN”.