PRINCESA DEL COLLSACABRA

PRINCESA DEL COLLSACABRA

PRINCESA DEL COLLSACABRA

El Santuari del Far és una església de Susqueda, comarca de la Selva, inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Santuari de la Mare de Déu del Far corona la punta d’una colossal i impressionant cinglera, de silueta inconfusible, a 1.123 metres d’altitud. La cinglera del Far és una de les més impressionants de Catalunya i delimita la subcomarca de Collsacabra de la regió de les Guilleries i de la vall d’Hostoles.

El Far pertany a Collsacabra, encara que les modernes divisions administratives l’ incloguin en la província de Girona. Històricament, el Far és terra osonenca, propietat dels vescomtes d’Osona i lligada durant segles a la jurisdicció de la baronia, després marquesat, de Rupit.

Segons la llegenda, el Santuari fou aixecat per uns mariners que, trobant-se en perill de naufragar, veieren el cim del far des de mar estant. Tanmateix cal recordar que el mot far s’aplica a una foguera que servia de senyal, tant prop del mar com terra endins.

Les primeres notícies del Santuari es remunten al 25 d’agost del 1269

Gràcies al testament de Pere Jaume, fill de Berenguer de Sesqueions (del Mas Esqueions prop de la Jaça, a Rupit) de la parròquia de Sant Martí, que testà amb motiu d’un viatge a Jerusalem i que, entre d’altres, llega dotze diners a la capella de Santa Maria des Far.

La imatge que presideix l’església és d’alabastre de poc més d’un metre d’alçada, exactament 105 cm, que és una de les millors icones marianes que es conserven del final del període gòtic. La relativa escassetat d’imatges d’aquest període no permet altra cosa que datar-la entre mitjan segle XV i el final del mateix segle.

Santa Maria del Far se’ns mostra com una reforçada matrona de peu dret, sense cap vel al cap, complementada només per una esvelta corona règia de la qual brolla una abundant i espessa cabellera daurada. Per la seva banda l’Infant està assegut a la mà esquerra de la mare, la qual té un escot en diagonal que deixa al descobert tot el pit esquerre, que l’Infant pren amb les dues mans mentre acosta els llavis al mugró. Amb l’altra mà la Verge sosté l’Infant, que està assegut, vestit totalment amb una túnica. La Mare de Déu té uns Goigs dedicats que canten “Puig us heu dignat honrar / aquest lloc, sagrada aurora / Sigueu nostra intercessora / Verge Maria del Far”.

Entre el 1965 i durant quatre anys el Santuari quedà abandonat i la imatge es traslladà a Vic on restà fins al 1970, quan l’església fou restaurada totalment.

Actualment el Santuari del Far rep una gran afluència de visitants en format de devots, curiosos, creients, turistes etc. que l’ha convertit en un emplaçament d’interès religiós i turístic.

Cada any, l’últim diumenge del mes d’agost es celebra l’Aplec. El diumenge 30 d’agost de 2009 per commemorar el 40è aniversari del seu retorn la coral RETORN PLANENC de Les Planes d’Hostoles va estrenar la sardana dedicada a la Verge del Far, titulada “Princesa de Collsacabra” (lletra de Salvador Sunyer i música de Frederic Pujol. Posteriorment la vaig instrumentar per cobla.

PRINCESA DEL COLLSACABRA

La lletra diu així:

Pugem tots amb alegria cap a dalt!
com la mare espera de tots els seus fill.
Ella, benvolent, ens escolta els precs
i ens els concedeix amable.

Sou fa set segles Princesa
del Collsacabra en el Far
on teniu la llar encesa
entre fagedes i mar.

Males mans us feren fora
de vostra casa alguns anys,
tristos anys, tristos anys!
Males mans us feren fora
de vostra casa alguns anys
però ens seguireu tothora
beneint penes i afanys.

Ara fa una quarantena
recobràreu sostre i tron
i us bastírem per ofrena
la millor ermita del món.

Sembreu pau sense cap guerra,
masies, boscos, sembrats,
ompliu de fruites la terra
i de vida els descampats.

Sobirana, en les altures
regneu sobre aquest país,
protegiu les criatures
de tot camí perdedís…

I vetlleu sempre, Senyora
per la pau en tot el món,
que us tinguem sempre a la vora
quan arribi el darrer jorn. Verge del Far!

Més Sardanes

YouTube

PRINCESA DEL COLLSACABRA