L’APLEC DEL VILAR

L'APLEC DEL VILAR
L'APLEC DEL VILAR

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL VILAR

En el terme parroquial de Santa Teresa de Blanes del bisbat de Girona des de fa segles que el santuari del Vilar ha estat i és un referent cultural i religiós de primer ordre per la vila de Blanes i per la comarca.

Com tot bon santuari marià, aquest té la seva ‘llegenda àuria’, però sobretot un envejable recorregut històricament documentat en tots els seus aspectes, tan religiosos com socials. De sempre la seva Imatge ha estat inclosa en la categoria de Mare de Déu “trobada”, i segons llegenda i tradició alhora, situada històricament després dels inacabables terrabastalls i tropells dels segles IXè i Xè. Restà fixada la data de la ‘troballa’: el 5 d’agost del 1.012, que encara actualment perdura i per cert fa poc (2.012) solemnement celebrada a Blanes, com a ‘Mil·lenari’.

Perviu la narrativa o ‘relat’:

Una pastoreta (amb les respectives ovelles) trobà o descobrí a la imatge de referència en l’actual indret prop d’una masia, tanmateix sense lluminàries miraculoses ni veus amb missatges. Així ho tenim representat, com a exemple, en la majòlica de la ‘Font’.

La imatge, de fusta de poll, és doncs la de Maria amb Jesús al bell mig de la falda, asseguda en un tron discret. Una talla bàsicament romànica i amb un cert toc majestàtic; i segons notables experts (Renart, Ainaud, Gudiol), correspon a la primera meitat del segle XIIIè.

No hi ha notícia d’una ‘capella’ en aquell indret fins l’any 1323, quan es documenta l’existència d’un recinte devocional arran del seu inici de reconstrucció i amb ampliacions que perduraran fins a primers del segle XVIIè. Serà el moment que en aquell mateix lloc s`hi edificarà de nova planta tot el que conformarà, fins avui, el Santuari marià del Vilar.

L’any 1936 el Santuari fou destruït pels ‘rojos’, però els devots salvaren la Imatge. I el 1940, un cop restaurada, restà novament entronitzada al Vilar.

Tanmateix, data important va ser la del 1955, per la seva esplendorosa “Coronació canònica”.

A finals de 1981, essent rector de la parròquia de Santa Teresa de Blanes, Mn. Josep Claparols, company de curs, em demanà de composar una sardana pel Vilar i molt gustosament em vaig posar a la feina, i així per l’Aplec del dimarts de Pasqua de l’any 1982 es va estrenar la meva tercera sardana titulada “L’Aplec del Vilar”.

La sardana està inspirada en el tema dels Goigs del Vilar de Lluís Millet i així en els curs, el primer fiscorn, acompanyat pel ritme de tota la cobla, inicia una melodia com una invitació als vilatans a anar a l’aplec que responen els altres instruments adherint-se a la festa. En els llargs el cant de la tenora s’esplaia entonant el tema dels goigs que contesten tots els instruments amb un ritme alegre i festiu que conviden a la dansa.

Més Sardanes

YouTube

L’APLEC DEL VILAR

 

L'APLEC DEL VILAR