LA FONT DE LES FONTIQUES

LA FONT DE LES FONTIQUES


LA FONT DE LES FONTIQUES sardana. Lletra de Ramón Noguer i Fábrega

Música de Mn. Frederic Pujol i Tarrés

Les Planes d’Hostoles és un municipi de la comarca de la Garrotxa, a les Comarques Gironines.

Situat en les valls de Cogolls i d’Hostoles, està envoltat pels riscos del Far (1.150 m), de la Salut (1.020 m), la serra dels Medes (887,3 m) on es troba el volcà Puig Rodó i banyat pel riu Brugent. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Te un paisatge molt frondós amb una vegetació exuberant, d’aquí que abundin moltes fonts. A. Frigola en el seu estudi hidrogeològic “Pous i Fonts del terme de Les Planes d’Hostoles” de l’any 1987 en té comptabilitzades 28.
A redors de la muntanya del Far hi trobem la font anomenada de “Les Fontiques”.

En la meva estada a Les Planes com a rector de la parròquia, vaig tenir la sort de dirigir la coral “Retorn Planenc”, una formació coral d’una llarga història – precisament l’any vinent, el 2021, celebrarà el centenari de la seva fundació – per això vaig demanar al recordat cantaire i poeta local, Ramon Noguer, que em fes una poesia sobre aquesta font a fi de poder composar una sardana per cantar la coral.

I així l’any 1981 estrenàrem aquesta sardana coral que forma part del repertori habitual de la coral.

Posteriorment, l’any 1986 la vaig instrumentar per ser interpretada per cobla.

Diu així la poesia:

Fresca font d’aigua de cristall,
en un ideal indret,
que serveixes de clar mirall
i calmes també la set
font agresta de les Fontiques
que regales d’un brusc rocall.
La natura pròdigament,
curulla de xiques flors
fa d’aquest indret tant silent
dels més variats colors
enjoiat en un fresc i pur mantell
un recer delitós i bell.
Ai quin goig dóna d’estar
entorn teu a reposar,
tot bevent si tenim set
d’aquesta deu a pleret.
Flocs de molsa fan de sedós coixí
a tothom que cap a tu vol venir
xiulant, cantant
amb dolç encant.
A l’estiu principalment
que el sol és viu fogós i ardent
entorn teu si pot paladejar
un afable benestar.

Al teu gran redós s’hi pot trobar
simpàtic benestar. Oidà!
Rics matolls de boixos verds,
paratges frescos i deserts,
Sadollats d’íntim repòs i pau
sota el cel fulgent i blau.
Rost avall, rondinant,
suaument va davallant
l’aigua d’argent.
Un nodrit estol de gràcils ocellets
ens afalaguen amb els seus gais refilets
i endolceixen subtilment
aquest lloc grat i plaent. Excel·lent.PETITA HISTÒRIA DE LA CORAL

A les darreries del s. XIX, les Planes d´Hostoles consolidava el seu teixit industrial amb diverses indústries: tèxtils, torneries de fusta i pedreres de basalt. Aquest fet propiciava el naixement de diferents entitats de caire social i recreatiu.Aviat una colla d´homes del poble encapçalats per Joan Sau (en Biel, músic innat i autodidacte formaren un grup de cantaires. Era l´any 1918. De mica en mica es feu necessari organitzar-se i en Biel amb en Benet Bayona estructuraren la coral amb uns estatuts senzills i un nom: Societat Coral Retorn Planenc. El dia 1 de febrer de 1921, l´autoritat civil de Girona donava el vist i plau als estatuts i la societat coral començava, definitivament, la seva història.

En Joan Sau i Basacoma, més conegut com en Biel, nascut a les Planes el dia 1 de desembre de 1878, pagès i picapedrer de caràcter obert i comunicatiu, fou l´ànima de la primera singlada del Retorn Planenc. Dirigí la coral fins uns anys després de la guerra civil espanyola (1936-1939). Va morir el 7 de maig de 1957. El Sr. Pere Sacrest i Dusol, nét de Pere Dusol i Prat, fundador d’una empresa de filats de cotó a les Planes regalava a la coral la senyera que encara avui custodia com a símbol de la seva identitat.

El desgavell de la guerra civil, acabà amb l´adolescència feliç de la coral. El 1943 les Planes commemora els 25 anys de la festa dels vells. Un grup d´antics cantaires, dirigits per Josep Rodà i Tarrés (el noi Rodà) ofereix un petit concert als vells. Encara el 1947 hi ha una cantada de caramelles per Pasqua. El 1967, les Planes fa un homenatge al seu metge, el Dr. Oliveras. La coral es desvetlla i 22 cantaires s´apleguen entorn la mítica senyera. El 19 de setembre de 1971, la coral recupera la seva estructura social: És elegit president en Miquel Serra i Romero, i oficialment es nomena director de la coral en Josep Rodà i Tarrés. El noi Rodà havia nascut a les Planes l´any 1901. Era músic, havia fet teatre i construïa artesanalment guitarres i violins. Fou l´ànima d´aquest renaixement de la coral i un fidel seguidor de l´obra de Clavé. Morí el 1976, creà el “coro petit” que assegurava el futur de l´entitat. Cal remarcar que el dia 7 de febrer de 1972 la coral Retorn Planenc quedava inscrita a la Federació de Cors de Clavé. El 28 de maig de 1972 és elegit president de l´Entitat i director alhora, en Josep Rodà.

Les activitats de la coral es multipliquen i el 28 de juny de 1973 en Josep Rodà dimiteix i és elegit nou president en Josep Bagué i Sorines. L´any 1975 i per malaltia greu d´en Josep Bagué es nomena president el Dr. Joan Falguera. A les darreries de l´any en Josep Rodà presenta la dimissió com a director i el 10 de gener de l´any següent accepta la direcció de la coral Mn. Frederic Pujol, nou rector de les Planes.El 28 de novembre de 1976, la coral estrena el seu himne amb música de Pere Fontàs i Puig, compositor d´Amer i lletra de Ramón Noguer, cantaire de la coral.

LA FONT DE LES FONTIQUES

L´any 1977, la coral pren volada i es transforma en mixta.L´any 1981 és elegit president en Josep Colom. Ho serà fins el 1983 que agafa les regnes de l´entitat en Lluís Arnau i Planellas. A mitjans de 1989,Mn.Frederic Pujol és destinat a la Parròquia de Palau a Girona, i s´acomiada. El substitueix en Ramon Bosch i Codina, fill de la Cellera de Ter. Malauradament en Ramon moria el 29 d ´octubre de 1992. Ja des del mes de juny del mateix any tornava a dirigir la coral Mn. Frederic Pujol.

Els anys següents, la coral manté el seu nivell de qualitat artística i es multipliquen les seves actuacions arreu.

Actualment la dirigeix la Rosaura Garcia. Aquest any 2021 la Coral celebra el centenari de la seva fundació. Enhorabona!

Més Sardanes

YouTube

LA FONT DE LES FONTIQUES