FESTA DE SAN ANTONI 2023

Aquest diumenge dia 22 de gener a Palau-sacosta hem celebrat la tradicional Festa de Sant Antoni. El territori d’aquest antic municipi ha sofert una gran transformació. Ja no queden masos actius, de la cinquantena que hi havia els anys 60. Urbanitzacions residencials i edificis de serveis han substituït els camps de conreu i les quadres, on s’aixoplugaven les vaques i els cavalls, avui resten buides del tot.
 
La vida pagesa depenia de la presència i la salut d’aquests animals. Sant Antoni, a qui la tradició atribueix la seva protecció, era considerat el copatró del poble i tenia la seva pròpia festa. A l’ofici religiós s’hi afegia una benedicció per als animals. Els pagesos n’hi acostaven alguns i obrien les portes de les quadres de bat a bat perquè la benedicció arribés a tots els racons. A l’església també oferien peus de porc al Sant, que eren subhastats a la ballada de sardanes posterior.
 
 Els temps han canviat i avui a les llars hi trobem animals de companyia i mascotes diverses. Per això els palauencs amb l’objectiu de mantenir les tradicions com a elements culturals a preservar, les adaptem  a la realitat actual, i animem a participar amb les mascotes a la tradicional benedicció dels animals i a la subhasta de peus de porc durant la ballada de sardanes. Un any més la participació de la colla sardanista del GEiEG, sens dubte ha contribuït al lluïment de la festa.

Más Fotos

BISBAT DE GIRONA

FESTA DE SANT ANTONI 2023